Nähtävästi
Apple haluaa patentoida iPodin käyttöliittymän. Tämä uutinen herätti minutkin miettimään millaisia keinoja käyttöliittymän suojaamiseen on olemassa ja mitkä niiden vaikutukset ovat.
Ikävänä piirteenä käyttöliittymän patentoinnissa on luonnollisesti se, etteivät hyvät ratkaisut kulkeudu toisten valmistajien tuotteisiin, eivät ainakaan ilman lisenssimaksuja. Ymmärtääkseni
Applen Yhdysvalloissa vireille laittama hakemus koskee mm. tietynkaltaisten hiearkisten valikkojen käyttöä kannettavassa soittimessa. Kannettavaan kiintolevytoistimeen mahtuu gigatavuittain tietoa ja syöttölaitteet ovat rajallisia, joten jonkinlainen valikkojärjestelmä on melkeinpä pakollinen. Lähtisitkö tuomaan markkinoille uutta, mahdollisesti teknisesti kehittyneempää tai edullisempaa laitetta, jos tietäisit että jokainen arvostelu epäilemättä mainitsee käyttöliittymän olevan erilainen kuin markkinajohtajalla?
Kolikon kääntöpuoli on, että Apple on selvästikin uhrannut aikaa, rahaa ja vaivaa käyttöliittymän kehittelyyn. Voisikin vastaavasti kysyä, että kannattaako uhrata resursseja ainutlaatuiseen käyttöliittymään, jos se kumminkin heti kopioidaan kilpailijoihin heti seuraavassa firmware-versiossa? Lisäksi voisi kai ajatella, että tämä pakottaa innovoimaan.
Minulla on eräässä mielessä oma lehmä ojassa, koska olen työskennellyt useita erikoisia käyttöliittymäelementtejä sisältävän web-sovelluksen parissa. En välttämättä pitäisi siitä, että kilpailija kloonaa tarkkaan harkitut osaset ilman sen kummempaa ymmärtämistä. Toisaalta en väitä keksineeni ratkaisuja tyhjiössä, vaan esimerkiksi
37signals on ollut suurena inspiraation lähteenä, vaikka suoraan kopiointiin en ole sortunutkaan.
Lopulta muistin Suomessa olevan olemassa sellaisenkin vaihtoehdon kuin muotosuojan. Pitääpä joskus selvittää, onko muotosuojaa mahdollista saada aineettomalle "esineelle" ja onko sen tarjoama suoja riittävä estämään räikeä kopiointi, mutta sallimaan samojen interaktiomallien käyttäminen muuallakin. Ehkä ei, mutta eipä sillä toisaalta ole minulle paljoa väliä, sillä henkilökohtaisena mielipiteenäni jäljittely on ainakin jonkinlainen imartelun muoto, vaikkakaan tuskin se korkein.
(Pohdiskelin tässä asiaa kokonaan oman moraalitajuni kautta. Myös työnantajallani olisi todennäköisesti paljon sanottavaa asiaan, varsinkin jos käyttöliittymien "suojeleminen" alkaa saada tuulta alleen Euroopassakin ja varsinkin Suomessa. Kyseessähän ovat työaikana tehdyt keksinnöt ja työsopimuksessani oli muistaakseni aika tiukat pykälät niiden suhteen.)