2006-01-21

Vääriä johtopäätöksiä

Jos olemassa yksi sääntö jota kaikkien ohjelmien pitäisi pystyä noudattamaan, olisi se että käyttäjää ei saa loukata. Virheilmoitus "sisäinen palvelinvirhe A8" on valitettava mutta anteeksiannettavissa. Sen sijaan "stupid user error" ei ole.

Ikävä kyllä erityisesti tietoturvan osalta näyttää vääriin johtopäätöksiin hyppääminen tavalliselta. Pari päivää sitten satuin erästä lomakettä täyttäessäni painamaan enteriä lähetyspainikkeen napauttamisen sijasta ja sain seuraavan ilmoituksen: "Hacking attempt! Your IP-address has been logged!" Viime vuonna olin päivittämässä vanhempieni käyttämää kirjanpito-ohjelmaa, joka vaatii joka vuosi uuden avainkoodin. Satuin kuitenkin ottamaan pinosta edellisen vuoden avaimet sisältäneen kirjeen. Niiden syöttämisestä oli tuloksena ilmoitus "LUVATON KÄYTTÖYRITYS! OHJELMA SULJETAAN!" ja ohjelma sulki itsensä (ei kovin suuri yllätys).

Ohjelmalla on yleensä käytössään niin pieni määrä tietoa että ihmisten syyttäminen mistään luvattomasta, laittomasta tai edes tyhmästä on riskialtista. Parempi pysyä faktoissa ja kertoa mitä on tapahtunut (sinulle ei ole myönnetty tarvittavia käyttöoikeuksia, syöttämäsi koodi on väärä, kuukauden tulee olla väliltä 1-12).