2006-09-23

Nokia E70 -kokemukset

Olen ehtinyt käyttää Nokia E70:ntä melko tarkkaan kuukauden ajan. Tiivistäen, käytettävyys ja ergonomia ovat erinomaisia, mutta rakenteellinen ja ohjelmiston toteutuksen laatu jättävät toivomisen varaa. Tässä hieman pidempi yhteenveto kokemuksistani:

The Good
- Tämän mallin "killer feature" on tietenkin avattava näppäimistö. Voin ilokseni kertoa että näppäimistö on varsin mukava käyttää. Kirjoitin koko tämän tekstin E70:llä eikä tehnyt tiukkaa.
- Näyttö on kirkas ja tarkka. Niin tarkka että pikseleitä ei enää erota.
- WLAN on nopea ja halpa tapa lähettää suuria tiedostoja.
- Sisäänrakennettu sähköpostiohjelma on aivan käyttökelpoinen.
- Videon- ja äänentoisto toimivat enimmäkseen kuten odotettua.
- Käytettävyysperiatteet kuten multimodaalisuus ja näkyvyys on otettu varsin hyvin huomioon.
- Moniajo onnistuu kätevästi niin kauan kun ei yritä ajaa selainta muiden ohjelmien kanssa.

The Bad
- E70 natisee turhan paljon. Ei niin paljon että sen puolesta pelkäisi mutta tarpeeksi paljon että se ärsyttää Apple-tuotteisiin tottunutta henkilöä. Vähemmän osia ja enemmän metallia, kiitos. Kuten eräälle tutulle totesin, tämä puhelin on enemmän Dell kuin Apple.
- Kännykkä kaatuilee tai antaa omituisia virheilmoituksia toisinaan älypuhelinominaisuuksia käytettäessä (videontoisto, web jne.).
- WLAN-yhteys ei ole saumattomasti integroitu: puhelin esimerkiksi tahtoo katkaista yhteyden sovellusta vaihdettaessa. Sopii ehkä perinteiseen datayhteysmaailmaan, mutta ei GPRS:n ja WLAN:in maailmaan.
- Kamera on kohinainen ja hidas oikeisiin kameroihin tottuneen henkilön näkökulmasta.
- Puhelin ei osaa toistaa kaikkia MP3-tiedostoja.
- Tekstin kokoa ei useinkaan voi pienentää. Toisinaan toivoisi voivansa hyödyntää suurta pikselimäärää ahtamalla ruudulle enemmän tavaraa.
- Sähköpostiohjelma ei sisällä automaattista uudelleenrivitystä eikä osaa tavuttaa.

The Inconsequential
- Äänivalinta ja -komennot toimivat 100% täsmällisesti. Niiden hyöty tulee kuitenkin olemaan vähäinen kunnes joku kehittää taskunkestävän Bluetooth-handsfreen.
- E70 ei näytä tietoa suhteellisesta edistymisestä akun latauksen aikana. Ei merkittävä ongelma, mutta Sony-Ericsson T300 näytti.
- Kännykässä on vain yksi kamera, joten videopuhelun soittaminen olisi hankalaa. En kuitenkaan usko soittavani videopuhelua ties kuinka moneen vuoteen.
- Ohjelmien asennus suoraan verkosta epäonnistuu usein. Hyvän Bluetooth-tuen takia tämä ei kuitenkaan ole suuri ongelma. (Content-Type on usein väärä eikä kännykän selaimesta löydy "Lataa muistiin"-toimintoa.)
- Nokia PC Suite ei tue Mac-koneita, eikä myöskään iSync tue E70:ntä. Ilmaisten ohjelmien (mm. Handbrake) ja standardien tiedonsiirtotapojen (Bluetooth 2.0, USB-massamuistitila, WLAN) tästä ei ole ollut minulle kuitenkaan paljoa haittaa. iCal- ja Address Book -synkronointia jää ehkä kaipaamaan.
- Eräät ominaisuudet kuten SIP-puhelut ("Internet-puhelut") eivät kuulemani mukaan toimi lainkaan. En käytä kyseisiä ominaisuuksia mutta ihmetyttää kuitenkin tuollainen toiminta.

The Rest
- Nokia E70 maksaa halvimmillaan 469 euroa, mikä on mielestäni paljon puhelimesta. Toisaalta E70 on Nokian edullisin täysin varusteltu älypuhelin (S60 3rd edition -alusta, WLAN, kamera).
- En tiedä olisiko teknisesti mahdollista lopettaa pelleily yhteysosoitteiden kanssa ja lähteä siitä että verkko kertoo puhelimelle täsmälleen mitä palveluja on käytettävissä. Toivottavasti on.

And now, the conclusion...
Oliko E70 järkevä ostos? Periaatteessa kyllä mutta käytännössä se on jättänyt minut kylmäksi. Seuraavat valintani olisivat olleet N73 (parempi kamera, ei näppäimistöä, ei WLAN:ia) ja N93 (paljon parempi kamera, ei näppäimistöä, paljon kalliimpi). Tuskin kuitenkaan lähiaikoina ryhdyn vaihtamaan mihinkään. Katsotaan sitten kun N83, N95 ja vastaavan sukupolven E-sarjalaiset ilmestyvät.

Voin kuitenkin suositella E70:ntä ilman sen kummempia varauksia sen viestintäominaisuuksia tarvitseville henkilöille. Lähinnä multimediasta kiinnostuneiden kannattaa arvatenkin kääntää katseensa N73:n suuntaan. Epävarmoja suosittelen odottamaan älypuhelinten seuraavaa sukupolvea. S60 3rd edition kärsii nykyisellään turhan pahoista lastentaudeista.

Hienolta kuulostaisi E70:n avautumismekanismi ja näyttö laitteessa joka on rakennettu N93:n materiaaleista ja tarkkuudella. Käyttömuistia tarvitaan lisää kumpaankin nähden, prosessori alkaa jo olla E70:ssä riittävä. Käyttöjärjestelmäksi S60 3rd Edition Feature Pack 1, kiitos.

Kommentit:

Anonymous Anonyymi totesi...

Mulla on ollut E70 nyt 1,5 vuotta. Periaatteessa puhelin on mainio. Avautuva näppäimistö on nerokas. Toteutus vaan on karmea. Puhelin on epäluotettava ja hidas ja kaatuilee tämän tämän. Kuori on halvimmasta halvinta muovia. reilun 400 euron tuotteeseen luulisi jo saavan parempaa laatua. Kinder munasta saadut lelut ovat samaa tasoa. Älä osta!

11:17 ip.  
Anonymous Anonyymi totesi...

Symbianin virittely palvelemaan itse kirjoitettuja sovelluksia on lähes mahdotonta. Erityisesti tämä näkyy, jos haluaa käyttää paikannusta ja verkkoa.
Natiivit paikannusohjelmat ovat alkeellisia. Pienellä vaivalla ja ajattelulla niistä olisi saanut ihan kunnollisiakin.
Liitin on yhtä typerä, hento ja käyttöön soveltumaton, kuin aiemmissakin Mokialaisissa. Liittimestä puuttuu sivuttaistuki kokonaan ja liittimen kiinnipitämisestä vastaa kaksi hentoista väkästä, joilla on taipumuksena murskata kolonsa puhelimessa.
Minkäänlaista asiallista kuuloke/mikrofoniliitintä laitteessa ei ole, joten musiikkia sillä ei pysty kuuntelemaan.
Laitteen mikrofoni on sen verran herkkä, että sillä pystyy tekemään haastattelu-tyyppisiä nauhoituksia lähietäisyydeltä. Äänenlaatu on lähes välttävä.
Mokialaista ei pysty liittämään suoraan uolkoiseksi levyasemaksi, webbikameraksi eikä modemiksi, vaan väliin vaaditaan Mokian PCSuite, joka vuosien kuluessa on kasvanut yhä megaloonisemmaksi. Ohjelman toimivuus tai käytettävyys ei ole parantunut yhtään.
E70:ssä korostuu herkän näppäimistön ansiosta Mokian idioottimainen näppäinlukko: puhelun tullessa lukko aukeaa taskussa. Siinä vaiheesa, kun puhelimen on saanut ongittua esille, se on jo lähettänyt nipun tekstiviestejä, ottanut nettiin yhteyden ja tuhonnut kalenterista muutamia merkintöjä. Ja tietenkin sulkenut puhelun.
Silti, verrattuna Mokian muihin yritelmiin, tätä voi pitää, näppäimistönsä ansiosta, melkein siedettävänä. Ei se tietenkään 1100-mallille pärjää, ja ÄLY on siitä kaukana, mutta keskittyneesti käyttäen sitä pysty käyttämään perusasioihin, kunhan ei säilytä sitä taskussaan.

7:20 ip.  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle