2006-08-27

Miten DVD siirtyy kännykkään

eli Handbrake-reseptejä Nokian uusille älypuhelimille

Satuin viime perjantaina siirtymään Sony-Ericsson T300:sta Nokia E70:een. Muiden ominaisuuksiensa lisäksi E70 sisältää tuen videoiden toistamiselle. Oikeiden ohjelmien ja asetusten löytäminen tämän ominaisuuden hyödyntämiseksi on kuitenkin aika työlästä. No, onneksi minä olen jo tehnyt sen puolestasi.

Tässä oppaassa hyödynnetään ilmaista ohjelmaa nimeltä Handbrake. Kirjoitushetkellä se on saatavissa vain Mac OS X -ympäristöön, mutta Windows-versio on nähtävästi työn alla.

Näillä ohjeilla tuotettujen videoiden pitäisi olla yhteensopivia ainakin seuraavien Nokia-kännyköiden kanssa: E60, E61, E70, N70, N71, N73, N80, N90, N91, N92, N93. (Tosin mainittakoon että N71, N73, N80, N91, N92 ja erityisesti N93 tukevat korkealaatuisempia videoita kuin joiden tekemiseen tämä opas antaa ohjeet.)

Handbraken käyttö on aika itsestäänselvää lukuunottamatta asetuksia. Suosittelen seuraavaa kahta asetussarjaa:

Resepti 1: Hyvä kompromissi

Destination
File format: MP4 file
Codecs: MPEG-4 Video / AAC Audio
File: (valintasi mukaan)

Video
Framerate (fps): Same as source
Encoder: XviD
Average bitrate (kbps): 384

Subtitles
Language: (valintasi mukaan)

Audio
Language 1: (valintasi mukaan)
Language 2: None
Sample rate (Hz): 44100
Bitrate (kbps): 128

Napauta Picture settings ja naputa kohtaa Width alaspäin kunnes se on tasan 320. Napauta Close. Varmista pituuksien perusteella että kohdan Title arvo on oikea ja napauta lopuksi Rip.

Resepti 2: Parempi kuvanlaatu

Muuten sama kuin resepti 1, paitsi:

Framerate (fps): 15
Average bitrate (kbps): 450

Lisäksi mikäli kännykkäsi on E60, E70 tai N80, voit laittaa Picture settingsiin leveydeksi 352. Tämä kuitenkin saattaa aiheuttaa koko näytössä toistettaessa ikävämmän näköisiä skaalausartifakteja kuin leveyden 320 käyttäminen. Makukysymys.

Minuutti videota vie reseptin 1 ohjeiden mukaan tehtynä noin 3,3 megatavua tilaa. Muuntaminen tapahtui 1,33 GHz PowerBookillani suhteella yhdestä kahteen minuuttia muunnosaikaa yhtä toistominuuttia kohden. Uudemmat koneet saattavat olla useita kertoja nopeampia.

Videoiden koon takia suosittelen siis USB-datakaapelin käyttöä. Vihjeenä kerrottakoon että Finder saattaa jumittaa kännykkää selattaessa. Tämän voi kiertää siirtämällä videon terminaalilla. Toinen hyvä tapa on käyttää koneeseen liitettävää kortinlukijaa. Kiireettömät henkilöt voivat tietenkin käyttää Bluetooth-tiedostonsiirtoa. Neljäs mahdollisuus on laittaa tiedosto lähiverkossa sijaitsevalle HTTP-palvelimelle ja kopioida se sieltä kännykän WLAN-yhteyden avulla.

Hyödyllisiä linkkejä:
- Video and streaming capabilities - Forum Nokia
- How to: convert iPod video for S60

Kommentit:

Anonymous Anonyymi totesi...

Oletko laittanut tätä vielä Hopeiseen Omenaan tai Omenamehuun. Tälle kun voisi olla käyttöä useammallakin Mac-käyttäjällä.

T: Matti

5:46 ip.  
Anonymous Anonyymi totesi...

Yhteensopivien laitteiden listaan voi lisätä Nokian E65:sen.
T: Matti

6:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle