2004-03-30

Käyttöliittymä kehityksen hidastajana

Huomaan usein töissä miettiväni jonkin tietyn toiminnon sijoittumista käyttöliittymään ja sitten lykkääväni sen toteutusta kunnes jokin hieman suurempi uudelleenorgansointi on tarpeen. Olen alkanut miettiä sitä, onko tämä varmasti paras ratkaisu. Eli olisiko parempi vain lätkäistä linkki tai namiska jonnekin heti kun se on teknisesti mahdollista?

Hyvä puoli: Toiminto olisi heti käytettävissä. Huonot puolet: Jonkun sivun pohjalla sijaitseva yksinäinen linkki voisi aivan yhtä hyvin olla olematta, koska ei sitä kukaan sieltä löydä. Lisäksi käyttöliittymän yhtenäisyys kärsii, joskus pahastikin.

Parhaat puolet kummastakin: Käyttöliittymä pitäisi mahdollisimman nopeasti saada helposti laajennettavaan kuntoon. Eli siis sinne tulisi alusta alkaen varata alueita sekalaisille toiminnoille, joille ei ole vielä muuta paikkaa. Tyypillisesti web-sovelluksissa ruudun oikeassa reunassa on paljonkin käyttämätöntä tilaa. (Ongelma: Joskus taas koko ruudun leveys tarvitaan sisällön käyttöön. Mikähän tähän ratkaisuksi?)