2005-09-09

Kiittämätöntä porukkaa

Re: Tekijänoikeuslaki viittä vaille valmis ja Erkki Pulliaisen puheenvuoro.

Voi surku. Minä jo ehdin luulla että voisin luottaa Vihreiden olevan turvallinen puolue äänestää, mikäli informaatioteknologian avoin hyödyntäminen on lähellä sydäntä. Henkilönä jonka taloudessa luovan työn tuotteet ovat kolmanneksi suurin menoerä vuokran ja ruuan jälkeen tuntuu tuollainen syyllistäminen ikävältä.

Suomalaisen liikkeen kautta ulkomailta tilattu DVD tulee täysin samanhintaiseksi tai kalliimmaksi kuin vastaava (toisinaan parin kolmen vuoden kuluttua, jos koskaan) ilmestyvä Suomi-versio. Siksi on hieman vaikea kuvitella että niitä tilaavilla henkilöillä on mitään sitä vastaan että tekijät saavat palkkansa.

Mutta mitä haittaa parin vuoden odottamisessa on? Ensinnäkin, suomalaisten Internet-käyttäjien mahdollisuudet osallistua täysipainoisena jäsenenä globaaleihin yhteisöihin heikkenevät. Kun suomalainen vihdoin näkee "uuden" elokuvan, on keskustelut suljettu ja arkistoitu.

Toisekseen, koko odotuksen ainoa syy on muutamaan suuren mediajätin halu pitää ohjat tiukasti käsissään, oli tulos mikä oli. DVD-aluekoodien hyöty on kyseenalaistettu aivan tuotonkin kannalta. Harvemmin myös itse työn luojien kuulee sanovan, että suomalaiset pystyvät arvostamaan heidän tuotostaan vasta 2007.

Viimeisenä ajatuksena, luuleeko kukaan uusimman Harry Potterin suomennoksen olevan floppi, vaikka englanninkielisen alkuteoksen löytää jo hyvinvarustelluista marketeista ja jokaikisestä kirjakaupasta?