2005-09-06

Mint ei ole makuuni

Re: Mint: A Fresh Look at Your Site ja Mint Review.

Shaun Inman on julkaissut nimellä Mint kulkevan kävijäseurantaohjelman. Mint poikkeaa kilpailijoista lähinnä kahdella tavalla. Ensinnäkin se keskittyy pitkäaikaisten trendien sijasta lähihetken tapahtumien seuraamiseen. Toisekseen se vaatii sekä tilaston tutkijalta että kävijältä JavaScript-tuen. Ei, Mintiä käyttävä sivusto ei heitä JavaScriptittömiä pihalle, vaan heitä ei yksinkertaisesti lasketa tilastoon.

Tämä viimeinen kohta kuulostaa minusta hieman pahaenteiseltä. Kävijästä tulee ei-kävijä, kun sivuston ylläpitäjän silmiin asti ei päädy hänestä merkkiäkään. En tiedä voiko tätä pahemmaksi marginalisointi enää mennä, persona non grata ei ole edes numero tilastossa. Entä jos ohjelma laskisi vain IE:n käyttäjät?

Aivan konkreettejakin haittoja on olemassa. Vaikka seurattu sivusto olisikin JavaScriptiä vaativan Web-sovelluksen aloitussivu, olisi kuitenkin hyvä pitää silmällä sitä, kuinka paljon ihmisiä käännyttää pois ja mitä he sivustolla tekevät.

Tästä huolimatta, kannattaa ladata sivustolta käyttöliittymän toimintaa esittelevä video. Vaikka en olekaan yhtä mieltä kokonaisuudesta, yksityiskohdissa näyttäisi olevan mielenkiintoista tutkittavaa.