2004-07-14

Pienten mukavuuksien paluu

On aika jättää kuvien kaltaiset sivuseikat mielen taka-alalla muhimaan ja tarkastella Finncon-matkaa HCI-alan näkökulmasta. Kuuntelemissani puheissa ei edes sivuttu käytettävyyttä, sen sijaan vessat tarjosivat tärkeän oppitunnin. Erilaisista lukitusjärjestelyistä ja niiden ongelmista on puhuttu tarkemmin. Mietin itsekin alkuvuodesta parempaa ratkaisua.

Olen yhä sitä mieltä että punainen varausmerkki oven ulkopuolella olisi erittäin tervetullut. Sen sijaan Pieksämäen rautatieasemalla oli oven sisäpuoli ratkaistu yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla. Salvalla. Mutta täsmälleen miksi salpa on nappeja ja vipuja parempi ratkaisu?

- Toimintaperiaate on suoraan näkyvissä ja intuitiivisesti ymmärrettävissä.
- Mekaaninen ja vankka rakenne lisää turvallisuuden tunnetta.
- Lukon käyttäminen ei edellytä pienten symbolien tai tekstin tulkitsemista.
- Lukon toimivuudesta voi varmistua ovea kokeilemalla.
- Lukossa ei ole mitään kulttuurisidonnaisia elementtejä.

Ongelmana näkisin salvan vaatiman hienomanipulaation. Tästä päästään eroon tekemällä mekanismista riittävän suurikokoinen ja mahdollisesti myös sähkötoiminen. Mikäli ovi aukeaa sivulle liukumalla on säppi toinen mahdollisuus. Tai osan sisäseinästä voisi korvata läpinäkyvällä muovilla, jolloin lukitushakasten toimintaa voisi suoraan seurata. Joka tapauksessa oven vetämistä auki ja lukituksen poistamista ei tulisi yhdistää samaan elementtiin.