2004-07-14

Lievä pettymys

Agh. Kuvat ovat nyt edessäni ja täytyy tunnustaa ettei kovin moni ole julkaisukelpoinen. Saan syyttää asiasta vain ja ainoastaan itseäni. Jätin valmistelut viime tippaan ja lisäksi tapahtuma osoittautui niin kiinnostavaksi etten kiinnittänyt taiteellisiin seikkoihin tarpeeksi huomiota. Ehkä vain viisi, korkeintaan kymmenen kuvaa ovat sellaisia että viitsin ne skannauttaa.

Tässä hieman tarkempi lista niistä virheistäni, joista muutkin voivat oppia:

1. En tutustunut paikkaan ja odotettuun säähän etukäteen. Vuoden 2003 Finncon pidettiin Turun yliopistolla. Tilava sisäpiha sisälsi paljon nurmikkoa, puita ja katoksia. Paljon mukavan varjoisia kuvauspaikkoja. Oli aurinkoista ja ihmiset viettävät paljon aikaa pihalla käyskennellen. Jyväskylässä sen sijaan oli paljon ankeampi piha, mikä yhdessä viileän sään kanssa teki ihmisten kuvaamisesta ulkona vaikeampaa.

2. Edellinen johti myös vääriin filmivalintoihin. Olin varannut mukaan lähinnä Kodak Portra 400UC:tä, joka ei soveltunut lainkaan sisäkuviin ilman salamaa. Minun olisi pitänyt käyttää helposti korjattavaa Fuji Press 800:sta sopivan suotimen kanssa tai Kodak Portra BW400CN:ää, jolloin väritasopainosta ei olisi tarvinnut huolehtia.

3. Otin liian paljon näppäilykuvia, en miettinyt rajausta, valaistusta ja hetkeä tarpeeksi analyyttisesti. Täytesalama olisi pelastanut useammankin kuvan. En vain satu pitämään salamakuvauksesta kovin paljoa ja siksi unohdan salaman silloinkin kun se olisi tarpeen.

4. Minun olisi pitänyt hankkia tarkennuksen apuvalon sisältävä ulkoinen salama tai piilolinssit käsitarkennusta varten. Koska en onnistu käsitarkennuksessa silmälasien kanssa, jouduin enimmäkseen luottamaan automaattitarkennukseen. Saleissa oli usein niin hämärää, ettei Canon EOS 33 selviytynyt tilanteesta.

Mitä sitten tein oikein? Tein muistiinpanoja kuvien ottamisen lomassa, joista valitettavasti nyt tulikin itse kuvia kiinnostavampia. Skannaan kuitenkin aikanaan onnistuneet otokset ja punon muistiinpanoista jonkinlaisen punaisen langan niiden väliin. Ja 2006 on aika yrittää uudelleen.