2004-07-16

Arvattavat osoitteet kunniaan

Ystävällinen osoite eli Friendly URL on helposti luettava ja mahdollisesti myös muistettava URL-osoite. Ihminen ymmärtää ystävällisen osoitteen luettuaan mistä siinä on kysymys. Esimerkiksi Bloggerin nykyisin tekemät linkit postauksit ovat luonteeltaan ystävällisiä:

http://tarpeet-on.blogspot.com/2004/07/viikonloppu-finnconissa.html

Mutta mitä ovat arvattavat osoitteet? Niin helppolukuinen kuin osoite yllä onkin, olisi se aika vaikea arvata. Sen sijaan seuraavat olisivat mielestäni arvattavia vaihtoehtoja:

http://tarpeet-on.blogspot.com/viikonloppu-finnconissa
http://tarpeet-on.blogspot.com/finncon


Mikäli pitäisin tätä blogia omalla palvelimellani, voisin Apachen mod_rewrite-laajennosta käyttäen ohjata mainitsemani osoitteet sopivaan hakuskriptiin, joka voisi tarjota suoraan otsikkoa vastaavan sivun tai listan sanan mainitsevista postauksista.

Käytännössä arvattavia URL:ejä soveltaa mielestäni parhaiten PHP.net. Esimerkiksi seuraava osoite:

http://php.net/strip_tags

Ohjautuu suoraan kyseisen funktion ohjesivulle. Lisää tietoja löytyy sivuston URL Howto -sivulta.

Kommentit:

Anonymous Anonyymi totesi...

Lienee syytä mainita myös se, että hakukoneetkin tykkäävät noista "friendly URLeista".

8:34 ip.  
Blogger Aapo Laitinen totesi...

Tärkeä yksityiskohta on, että ainakin tällä hetkellä Google huhujen mukaan erottaa sanat URL:eista väliviivojen kohdalta mutta ei alaviivojen kohdalta. Eli "sana-toinen" tulkitaan kahdeksi sanaksi ja se täsmää hakuihin "sana" ja "toinen". Sen sijaan "sana_toinen" on yksi sana, eikä se täsmää noihin mainittuihin hakuihin. Itse en ole asiaa tarkemmin tutkinut.

8:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle