2004-04-05

Unelmien matkalaite

Aprillipäivään kuuluvat luonnollisesti ilmoitukset tuotejulkaisuista, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Lisäksi olen huomannut sivusilmällä uutisia e-paperin, vähäisen virrankulutuksen prosessorien ja vaihtoehtoisten tiedonsyöttötapojen kehityksestä. Siispä olen aina silloin tällöin mietiskellyt, millainen matkalaite olisi täydellinen minun tarpeisiini. Tässä tulokset:

Ulkomuoto: Tablettityyppinen kokonaisuus, pituus ja leveys vähintään A5-kokoa, korkeintaan kuitenkin A4-kokoa. Paksuus korkeintaan sentin verran, mielellään kuitenkin neljä-viisi milliä. Yksi reunoista saa olla muita paksumpi, mikäli se on teknisesti tarpeen. Melkein koko yläpinta on näyttöä, tosin yhdellä reunoista saa olla muita suurempi "marginaali". Alapinta on enimmäkseen tasainen, tosin sisältää muutaman reilun laajuisen mutta matalan liukuesteen.

Näyttö: Perustuu sähköisen paperin teknologiohin, mutta sisältää kuitenkin sisäänrakennetun valaisun pimeässä käyttöä varten. Värisyvyydellä ei ole suurta merkitystä, jopa 16 väriä riittäisivät. Tarkkuuden pitäisi olla mahdollisimman suuri. Näyttöpinta on niin kestävä, ettei erillistä suojaa tarvita.

Syöttölaitteet: Tukee useita eri syöttötapoja. Täsmällistä piirtämistä voi tehdä paineentunnistavalla kynällä kosketusherkälle näytölle. Lyhyiden tekstien syöttämistä varten voi näpytellä ruutunäppäimistöä sormin. Pidemmät tekstit voi syöttää erillisellä näppäimistöllä. Tiettyjä peruskomentoja (kuten web-sivun vieritys) on myös mahdollista käyttää äänikomennoilla, eleillä (heilauttamalla kättä tai jotain esinettä parinkymmenen sentin päässä näytöstä) ja kineettisesti (laitetta siirtämällä tai kallistamalla).

Liitännät: Tärkeimpinä langaton lähiverkko, Bluetooth ja SD-korttipaikka. Lisäksi normaali pieni kuuloke/mikrofoniplugi, mini-USB ja yhdistetty laturi- ja telakointiliitin. Muille liitännöille ei ole tarvetta. "Telakointiasema" koostuu näppäimistöstä ja telineestä, ja irrotettuna laturista ne toimivat itse laitteen akuilla.

Muut ominaisuudet: Ilman näytön valaisua riittää työskentelyaikaa vähintään viisi tuntia. Useampaa samanlaista laitetta on mahdollista käyttää yhdessä suurempana näyttöpintana. Varsinaista virtakytkintä ei ole, lähin sitä vastaava on näytön lukituskytkin. Laitteen voi lukita Bluetooth-tunnisteyksikköä käyttäen, jolloin se toimii vain tietyllä etäisyydellä tunnisteesta.

Ainahan saa toivoa... Ehkä hieman realistinen toive on iBookin tai PowerBookin hankkiminen. Jokin 12 tuuman malli on todennäköisesti tähtäimessä, vielä kun tietäisi että onko PowerBook tuntumaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kolmasosaa suuremman hintansa arvoinen.