2005-05-21

RIA Toolkit, VB ja IWAS: hyviä ideoita, mutta eivät ehkä tarpeeksi hyviä

Re: Helmi jouduttaa surffausta.

Vaikka en olekaan erityisen innostunut Ajax-teknologiasta, tai tarkemmin sanoen en usko sen olevan sellainen mullistava ja käänteentekevä voima kuin luvattua, on sillä kuitenkin paikkansa. Ja näissä paikoissa ei välttämättä kannata lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä, vaan ottaa pohjalle jokin kirjasto. Yksi uusi tulokas on on Helmi Technologies -yrityksen Rich Internet Application Toolkit eli RIA Toolkit.

Mikäli ymmärrän oikein, kirjaston pohjana oleva Virtual Browser eli VB on "selain selaimen sisällä", JavaScriptillä luotu standardien mukainen pseudoselain. Tämä selain suorittaa ohjelmoijan kirjoittaman koodin, ohittaen selainyhteensopivuusongelmat. Päälle rakentuu Intelligent Web Application Structure eli IWAS, joka vastaa liikenteestä selaimen ja palvelimen välillä.

Mielestäni Virtual Browser on varsin hieno idea. Näin selainten erilaisuudet tulevat paremmin hallintaan, mutta toisin kuin aiemmissa tätä yrittäneissä kirjastoissa, ei uutta kolmannen osapuolen rajapintaa tarvitse opetella. Virtual Browserin rajapinta kun on ainakin yrityksen väitteiden mukaan täysin W3C:n standardien mukainen.

Ongelmana näkisin avoimuuden puutteen. Koska RIA Toolbox on puhtaasti kaupallinen tuote eikä ehtinyt pelinavaajaksi, on avoimen lähdekoodin tuotteilla jonkinasteinen etulyöntiasema osaajien, näyttöjen ja esimerkkikoodin suhteen. Helmi Technologiesin näkyvin demonstraatio on tällä hetkellä heidän omansa ja Visualway Designin sivustot. Mikä sopii Web-sovelluksiin ei välttämättä sovi Web-sivuille, eikä esimerkiksi Helmi Technologiesin sivuston Technology-sivulle voi linkittää suoraan. Jos lataa 4,9 megatavun PDF-esityksen, löytää yhden näkyvillä olevan demon sovelluksesta, eli PSOAS:in kohdekartan, joka on turhan jähmeä vaikkapa tähän verrattuna.

Avointa samantyyppistä ratkaisua etsivien kannattaa tutustua erityisesti Dojo Toolkit -projektiin ja SAJAX:iin (Simple Ajax Toolkit). Kaupallisena kilpailijana löytyy esimerkiksi Backbase.

Muokkaus 21.5.: Alkuperäisestä otsikosta tuli mielestäni hieman asiastani ohi menevä, eli RIA Toolkit, VB ja IWAS: hyviä ideoita, mutta ehkä jo myöhässä? ja vaihdoin sitä.