Miten Pages kestää käytössä?
Tiivistelmä: Pages ei ole halpiskopio Wordista vaan omanlaisensa tekstinkäsittelyohjelma. Apple on lähtenyt liikkeelle oikealla asenteella, tosin joiltan osin on jääty puolitiehen. Ainakin minulle Pages on jo nyt iWork-paketin 79 euron hinnan arvoinen.
Olen kuluvan kuun aikana työstänyt Pagesilla yhteensä noin 55 sivun edestä dokumentteja kurssien harjoitustöihin. Noin 90 % sivupinta-alasta meni tekstille, loppuun kymmeneen prosenttiin tuli kuvia ja kuvaajia.
Käyttöliittymän sujuvuus jaksaa yhä hämmästyttää. Toisin kuin kaikissa muissa käyttämissäni tekstinkäsittelyohjelmissa, Pagesissa kaikki muotoilu tehdään leijuvista paleteista ja vaikutukset näkyvät välittömästi eikä vasta OK-painikkeen napauttamisen jälkeen. Samoin kuvien kokoa muutettaessa teksti rivittyy uudelleen samaan aikaan, eikä vasta koon päättämisen jälkeen.
Kuvien lisääminen asiakirjaan on ongelmatonta, samoin niiden asettelu haluttuun kohtaan. Wordin kanssa meinasi aina mennä hermot tässä hommassa, kun kuvat eivät koskaan pysyneet siellä missä piti, vaikka ymmärtääkseni tein niistä kelluvia ja kytkin tekstin seuraamisen pois päältä.
Tyylijärjestelmä toimii niinkuin sen voisi olettaakin toimivan. Tuonti Wordista toimii kohtuullisesti, joitakin erikoisempia rakenteita voi joutua säätämään käsin (kuten sisällysluettelo).
HTML-vienti toimii paremmin kuin Wordin vastaava ja yrittää myös hyödyntää CSS:ää asiallisesti. Tuotetun koodin semanttisuus ei kuitenkaan ole niin hyvää kuin sen olettaisi olevan ja koodissa on myös jotain omituisia piirteitä.
Ongelmia aiheuttivat erityisesti pienet, mutta ärsyttävät puutteet toiminnallisuudessa. Taulukon solujen reunaviivaa ei saa yhtä pistettä (typografinen yksikkö) ohuemmaksi. Sen voi poistaa, mutta todella ohueksi sitä ei saa. Kappaletta ei voi käskeä pysymään yhdessä edellisen kappaleen kanssa, ainoastaan seuraavan. Ainoastaan sivulle kiinteään kohtaan sijoitettuja kuvia voi rajata, tekstin mukana liikkuvia kuvia ei.
Pidempiä tekstejä varten olisi automaattinen kuvanumerointi erittäin hyödyllinen. Samoin automaattisesti päivittyvät kuvaviitteet ja otsikkoviitteet olisivat tervetulleita. Yhäkin ihmettelen, miksi yksikään tekstikäsittelyohjelma ei tarjoa kuvan reunassa kiinni pysyviä kuvatekstejä.
Suomalaisena harmittaa suomenkielisen oikoluvun ja tavutuksen puute. Samoin oikeaoppiset englantilaiset lainausmerkit (smart quotes) löytyvät automaattisina, mutta suomalaiset eivät.
Yli 20 sivun asiakirjoja käsiteltäessä ohjelma alkoi välillä hidastella koneellani (PowerBook G4 1.33 GHz 512 Mt). Tällöin swappaamista esiintyi pahasti Safarista Pagesiin ja päinvastoin vaihdettaessa ja jotkut toiminnot olivat nykiviä. Kuvaajien muokkaaminen oli aina hidasta, vaikka asiakirja olisikin muuten tyhjä.
Voisin kuvitella Pagesin sopivan erinomaisesti esimerkiksi koulun lehden ja PK-yrityksen esitteiden tekemiseen. Sen sijaan satasivuisiin ja paljon ristiviittauksia sisältäviin asiakirjoihin, kuten graduun tai ohjelman manuaaliin, kannattaa valita suosiolla jokin toinen työkalu, vaikkapa TeXShop.
Kommentit:
Luetkohan enää näin vanhoja kommentteja...
Samaa mieltä, Pages on erittäin lupaava teksturiehdokas ja etenkin Wordiin verrattuna kätevä kuvien hallinta teki minuun vaikutuksen.
Suomenkielinen järjestelmätason oikoluku Soikko toimii kyllä Pagesinkin kanssa, kunhan valitset uusimman beta-version.
Kommenteista tulee ilmoitukset sähköpostilla, joten kaikki tulee luettua.
Kokeilenpa tuota Soikkoa ja täydennän juttua tarvittaessa. Kiitos vihjeestä.
Pikaisen kokeilun perusteella Soikko näyttäisi toimivan hyvin monissa ohjelmissa, mutta ei Pagesissa. Käytössäni oli uusin beta-versio. Suomea ei tule näkyviin Pagesin omaan kielivalikkoon, eivätkä myöskään vaihtoehdot None ja All vaikuta toivotulla tavalla.
Kummallista. Minulla toimii kyllä.
Lähetä kommentti
<< Etusivulle