2005-02-04

iWork tilattu

Laitoin juuri tilaukseen vast'ikään ilmestyneen Apple iWork '05:n. Hankintapäätöksen sinetöi yliopiston koneilta löytyvä Microsoft Word 2000. Word 95 oli vielä kätevä, mutta kaksitonnisen kanssa menee hermot. Miksi ihmeessä kuva ei mene sinne minne sen pitäisi? Mistä ihmeestä tuo tyyli oikein tuonne ilmestyi? Miksi ohjeiden selaaminen (valitettavasti hyvin säännöllinen toimenpide) tuo klemmarin takaisin häiritsemään?

Toivottavasti harjoitustyöraporttien kirjoittaminen Pagesilla ei syö hermoja samalla tavalla kuin vastaava tehtävä Wordilla. Keynotelle saattaa myös löytyä ainakin jotain käyttöä.

Apple Store kaipaisi kyllä hieman kehittämästi. Samoista asioista puhutaan eri termeillä eri sivuilla, kaikkein räikeimpänä esimerkkinä Standard Shipping ja Express. Minulle jäi hieman epäselväksi, miten se paketti nyt tulee.

Lisäys 12.2.: Ensihavaintoja luettavissa kommenteista. Palaan varmaankin asiaan, kunhan käyttökokemuksia kertyy.

Kommentit:

Anonymous Anonyymi totesi...

Jokos iWork on saapunut? Olisi mukava kuulla käyttökokemuksia siitä.

11:36 ap.  
Blogger Aapo Laitinen totesi...

On jo saapunut. Ajattelin kyllä kirjoittaa jotain käyttökokemuksia, mutta huomasin sitten että minulla ei oikeastaan ole vielä niitä, kunhan vain olen vähän tutkinut ohjelmia sieltä sun täältä. Kirjoitan kokemuksista sitten, kunhan ohjelmille on ollut jotain oikeaa käyttöä.

Joitakin havaintoja jo tässä vaiheessa:

Käyttöliittymissä yllätti epämodaalisuus. Suurinta osaa toiminnoista käytetään dialogien sijaan paleteista. Kätevää, tosin pääsee oikeuksiinsa vasta tuplanäytöllä tai laajakuvanäytöllä.

Valmiissa teemoissa on kikkailtu vähän turhan paljon. Omien teemojen luominen ja valmiiden teemojen muuttaminen on helppoa.

Keynote 2 sisältää mielenkiintoisia toimintoja vuorovaikutteisten esitysten luomiseen. Informaatiokioski messuille tai yrityksen aulaan syntyisi helposti. Toiminnon webbikäyttöä rajoittaa Quicktimen tarve. Flash-vienti näyttäisi toimivalta, mutta kaikki efektit yksinkertaistuvat sitä käytettäessä häivytyksiksi.

Smart Guides -apuvälineet ovat hyödyllisiä siellä missä ne toimivat, eli kuvien asettelussa samankokoisiksi. Kuvien välien asetteluun ei taida olla automaattista apuvälinettä (vertaa Interface Builder tai uusi OmniGraffle) eikä myöskään useamman sivun tai dian yhtenäiseen asetteluun "ad hoc -perusteella".

Olen löytänyt yhden dokumentoimattoman toiminnon josta en pidä: mikäli Pages-asiakirjasta poistaa niin paljon tekstiä että asiakirjan lopusta putoaa sivu pois, katoavat samalla tälle sivulle kiinteästi asetellut kuvat. Mielestäni tämä ei ole järkevä tapa toimia kyseisessä tilanteessa, tosin en tiedä kuinka usein oikeassa käytössä tuollaista tapahtuu.

Käyttöliittymässä on jonkinlaista -- sanoisiko vaikka -- sujuvuutta, joka puuttuu Officesta. Mitä tehokkuuteen tulee, PB 1.33 GHz ja 512 Mt muistia riittää hidastelemattomaan toimintaan, vaikkakin swappausta tapahtuu aina silloin tällöin jos auki on paljon ohjelmia. Asennusprosessiin menee kaikenkaikkiaan pikkuisen alle viisi minuuttia.

Paketista löytyy ohjelmille päteviltä vaikuttavat User's Guidet, jotka enää oikeastaan kaipaisivat vain vaiheittaisia esimerkkiprojekteja ja hieman suuremman kirjasinkoon ollakseen opiskelupaketteja. Samat kirjaset asennetaan ohjelmien mukana PDF-muodossa, joten niistä voi kätevästi etsiä ohjeita sitä mukaa kun tarvitsee. Lisäksi mukana tulee pahviset "cheat sheetit", joilta löytyvät kuvakkeiden ja näppäinoikoteiden merkitykset.

Tässä kaikki mitää tulee mieleen tällä erää. Kysy jos haluat tietää jotain erityistä. Palaan asiaan, kunhan olen kirjoittanut ensimmäisen vaativamman Pages-asiakirjani tai tehnyt ensimmäisen Keynote-esitykseni.

12:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle