2004-05-16

Blogit ja portaalit

Sanalla portaali on kaksi merkitystä. Toisaalta sillä tarkoitetaan sivustoja, joiden tavoitteena oli koota kaikki käyttäjän haluama materiaali yhdeksi suunnattomaksi sivustoksi. Toisaalta portaaliksi kutsuttiin sivustoja, joilla ei ollut mitään "omaa" sisältöä ja jotka koostuivat kokonaan linkeistä toisille sivustoille. Muutamia "mammutti-portaaleja" on vielä elossa (Yahoo, MSN), mutta "linkki-portaalit" kokivat nopean kuoleman.

Tarkastellaan seuraavaksi blogeja. Useat blogit ovat lähinnä linkkejä toisiin blogeihin tai artikkeleihin ja kertomuksia siitä, kuinka hieno PowerBook on tullut hankittua. Näitten linkkien yhteydessä olevan kommentaarin tulisi teoriassa tuottaa lisäarvoa, mutta usein se jää aika vähäiseksi. Nämä "tarpeettomat" blogit (lasken ainakin vielä tämänkin blogin ryhmään kuuluvaksi) pysyvät elossa, koska niiden ylläpito tuottaa aika vähän kustannuksia. Lisäksi niiden tarpeettomuus on usein liioiteltua.

Kuitenkin kasan blogeja voisi korvata portaalijärjestelmällä, ja eräässä vaiheessa kokeiltiinkin. Nämä kokeilut eivät kuitenkaan saaneet suurta suosioita. 10 blogia yhdistettynä ei tuota yhtä blogia joka olisi yhtä suosittu kuin edelliset 10 yhteensä. Miksi ryhmäblogit ja linkkiportaalit eivät toimi yhtä hyvin kuin erilliset blogit? Siinäpä kysymys...