2005-01-11

Päivämäärävälien esittämisestä

Oletko koskaan nähnyt kenenkään ihmisen kirjoittavan esimerkiksi 3.1.2005-5.1.2005? En minäkään, vaan jokainen tuntemani ihminen kirjoittaisi tuon 3.-5.1.2005. Jostain syystä tällainen päivämääränvälin esitysmuoto on kuitenkin tavallinen web-sovelluksissa.

Jonkinasteisena perfektionistina tein jokin aika sitten tekemääni päivämäärävälin esittävään rutiiniin vielä pienen parannuksen, eli väliviivan sijasta käytetään rimpsua  –  eli 3. – 5.1.2005. Tasapainoista ja helppolukuista. Valitettavasti IE ei tajua sellaista typografista hienoutta kuin ohutta välilyöntiä, eli IE:lle pitää näyttää tavallinen versio.

Muita päivämääriin liittyviä asioita:

- Aina kun käytät kuukauden nimeä, liitä yhteyteen myös kuukauden numero. Jotkut aikuisetkin joutuvat muuten laskemaan kuukausia.

- Virheiden välttämiseksi kannattaa harkita viikonpäivän näyttämistä jokaisen tai useimpien päivämäärien yhteydessä.

- Älä oleta ihmisten muistavan viikkonumeroita. Näytä viikkonumeron yhteydessä päivämääriväli ja salli viikon valitseminen viikolle sijoittuvan päivän syöttämisellä viikkonumeron sijaan.

- Jos vuosi on selvä käyttöyhteydestä, käytä pelkästään päivää ja kuukautta, esim. 5.1. . Tästä pidemmälle supistaminen tuskin kannattaa, sillä lukua ei enää silloin tunnista päivämääräksi.

- Harkitse jonkin suhteellisen ajanmääreen (esim. tänään, huomenna, eilen sekä mahdollisesti myös toissapäivänä ja ylihuomenna) käyttämistä päivämäärän sijaan. Esimerkkejä tästä löytyy useista mailiohjelmista.