2005-08-29

Yllätyspäivitys!

Apple Safariin julkaistiin yllättäen päivitys versioon 2.0.1. Toivottavasti kyseinen päivitys korjaa minua pahasti haitanneen ongelman, eli JavaScript-moottorin epävakauden. JavaScriptin ollessa päällä ovat nimittäin aina toistaiseksi kaikki Safarin versiot kaatuneet minulla parin päivän välein. Siksi olenkin jo kauan käyttänyt kahta selainta rinnatusten: Safaria tavalliseen selailuun ja Firefoxia JavaScriptiä vaatineiden web-sovellusten (ja huonosti tehtyjen sivustojen) käyttöön.

Asiasta toiseen, eli kannattaa huomata Burning Edgestä löytyvän Gecko 1.8 haaran (branch) regressiolistan olevan lyhyt ja että patcheja tullut viime aikoina paljon. Tästä haarasta tulee lopulta Mozilla Firefox 1.5 ja tästä touhukkuudesta voisi ehkä päätellä 1.5 Betan olevan lähellä. Ohjelmointihan toimii käytännössä siten, että juuri ennen julkaisua keskitytään korjaamaan kaikki bugit pois, juuri julkaisun jälkeen korjataan huomaamatta jääneet bugit ja loppuaika käytetään bugeja lisätessä.

Loppukäyttäjälle päivitys 1.5:een tulee näkymään lukuisina pikkuparannuksina turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen. Web-sovellusten kehittäjiä kiinnostanee tuki canvas-elementille ja SVG:lle.

Vielä tosin ei kannata ruveta laskemaan päiviä, sillä beta on varmaan 2-4 viikon päässä ja varsinainen julkaisu 1,5-3 kuukauden päässä. Koska kyse on avoimen lähdekoodin projektista, voivat kärsimättömimmät tosin ottaa varaslähdön.

Näidenkin ominaisuuksia käyttöä rajoittaa sama vanha ongelma eli IE. Ehkä on mahdollista kirjoittaa canvas-elementin lisäävä selainlaajennos IE:hen? Adobehan on jo kauan tarjonnut laajennosta SVG:eiden näyttöä varten. (Huomatus: Adoben laajennos sallii paljon poikkeamia standardista, mikä taas ei kelpaa Firefoxille. Kannattaa siis testata Firefoxilla kehityksen aikana ja sitten varmistaa toiminta IE:llä.)

Päivitys 31.8.: Ei tuo nyt aivan huono arvaus ollutkaan, juuri julkaistun virallisen arvauksen mukaan.

2005-08-24

Testaus on hyvästä

Re: A Study of Website Navigation Methods.

Mielenkiintoista. Pudotusvalikoistahan muistetaan yleensä mainita vain niiden ergonomiset ongelmat ja olettaa että niitä käytetään pelkästään kewl-aspektin takia. Tässä niitä testattiin yhtenä vaihtoehtona ja tulos oli hyvä. Hypoteesini on että niiden ja Yahoo-tyylisen valikon hyvän tuloksen voi selittää käsitteen information scent kautta. Ratkaisut Rollover ja Fly-out eivät toimineet arvatenkin siksi, että ne ovat epätavallisia eikä tiedon oleminen saatavilla ole selvää.

Tästä ei tietenkään pidä vetää sitä johtopäätöstä että kaikilla sivustoilla pitäisi alkaa käyttää pudostusvalikoita. Tarinan opetus on enemmänkin että testaaminen kannattaa.

2005-08-18

MechAssault ei päivity?

Avattuani Xbox Liven huomasin sellaisen ikävän ongelman, että MechAssult ei suostunut päivittämään itseään. Peli ilmoitti että päivitys on saatavilla, mutta ei sitten ladannutkaan sitä. Virheilmoitus oli muistaakseni "Xbox Live was not found." Pari päivää tätä ihmeteltyäni nörttivaistot viimeinkin heräsivät ja tarkastin kaikki mahdolliset asetukset.

Syy löytyi väärin konfiguroidusta ADSL-päätelaitteesta. Kyseinen laite oli Router-tilassa, ratkaisu oli kytkeä verkkopääte Bridge-tilaan ja kääntää sen DHCP-palvelin pois päältä. MechAssaultin päivitys toimi muutoksen jälkeen ongelmitta. En tiedä miten olisin arvannut ongelman olevan tuolla ilman aiempaa kokemusta tietokoneiden ongelmanratkaisusta, sillä kaikki muu kyllä toimi ongelmitta.

Ja niin... Gamertagini on HerraTosikko, peleinä on tällä hetkellä Halo 2 ja MechAssault.

2005-08-09

Vaasasta ja muista asioista

On näköjään päässyt kulumaan aikaa siitä kun edellisen kerran tänne mitään kirjoitin. Tällä välin ehdin muuttaa taas kerran Vaasaan ja tehdä vähän kaikenlaista.

Vaasan kaupunginkirjasto on aina ollut mielenkiintoinen paikka, tosin ei niinkään kokoelmien takia. Heti kirjastoon astuessaan huomaa arkkitehtuurin, joka on siinä määrin sokkeloista ja särmikästä että suunnittelijan voisi jopa luulla tehneen jäynää. Lisäksi yleisön nähtävillä on oranssi teollisuusrobotti, joka lajittelee palautetut kirjat.

Kiinnostavia ovat myös kirjaston yleisöpäätteet. Niissä nimittäin pyörii Linux eikä tämä ainakaan suppeiden havaintojeni perusteella näytä mitenkään haittaavan niiden suosiota. Nyttemmin kirjastoon on myös lisätty langaton yleisöverkko.

Pari päivää sitten kävin Sammossa ottamassa käyttöön aikanaan Postipankissa minulle avatun tilin. Piakkoin saan heidän Visa Electron -korttinsa, joka toisin kuin Osuuspankin vastaava kortti soveltuu myös Xbox Liven avaamiseen. Tähän toimeliaisuuteen on syynä Microsoftin uusi kampanja, jossa 12 kk paketin ostaja saa yhden pelin kolmesta vaihtoehdosta ilmaiseksi. Tosin minun tuurillani Forza Motorsportit ovat epäilemättä jo jaettu, kun tässä saa vain esittää toivomuksen siitä mikä kolmesta olisi sopivin.

Mielenkiintoista oli huomata, että vaikka Sampon kehuttu verkkopankki oli selvästi erilainen, tuntuu Osuuspankin vastaava yhä paremmalta. Osuuspankin palvelun ongelmana on sen sekavuus ja erityisesti se miten vielä kirjautumisenkin jälkeen saan nähtäväkseni mainoksen OP-Visasta, jota minulle ei myönnetä. Minä kuulkaa tulin maksamaan laskuja. Korttien, asuntolainan, opintolainan ynnä muiden palvelun mainostaminen saisi jäädä "salasana-aidan" toiselle puolelle.

Sammon verkkopankki on puolestaan tuskastuttavan hidas ja edustaa käyttöliittymäsuunnittelun lajia, jota voisi kutsua speksiliittymäksi. Speksissä lukee että "käyttäjän pitää pystyä selaamaan tilitapahtumia vapaavalintaisella aikavälillä" ja sitten sivulle laitetaan hakulomake miettimättä lainkaan sitä, onko täysin vapaavalintainen aika nyt se mitä useimmiten halutaan. Toinen esimerkki speksiliittymistä, tosin tällä kertaa ei Sampo-pankista, on rakenteisten dokumenttien rakentaminen "oksa" kerrallaan. Argh! Ei sitä käyttöliittymää tarvitse skeemankaan pohjalta suoraan tehdä.

Peter Merholz on kirjoittanut vastineen Clay Shirkylle luokittelusta. Minuakin ovat mietityttäneet samantyyppiset asiat alkuperäisen esseen luettuani.

Näitä ajatuksia kehitellessäni tulin tehneeksi osittain toimivan prototyypin asteelle wikiä muistuttavan sovelluksen, jossa linkkien sijasta määriteltiin suhteita sivujen tai solmujen välille. Kyseiset suhteet ovat itse asiassa kaksisuuntaisia linkkejä, eli suhde on yhteen suuntaan X on Y:n jatko-osa ja toiseen suuntaan Y on X:n edeltävä osa.

Tämän toiminnallisuuden toteutin PHP:llä, MySQL:ällä ja XMLHttpRequestilla, jolloin sain mielenkiintoisen web-sovelluksen, jossa kerralla voi olla auki useampia solmuja ilman ikkunoinnin kiroja. Ensimmäiset kymmenen prosenttia siitä mitä mielessäni kutsuin wiki for small bits of information valmistui nopeasti, mutta kiinnostus loppui sen jälkeen kun sain jollain lailla toimivan prototyypin kasaan. Se kyllä toimi ja vaikutti järkevältä idealta, mutta pienen kokeilun laajentaminen oikeasti hyödylliseksi vaikutti turhaan työlältä, että en ryhtynyt sitä nyt kokeilemaan.

(Jos jollekin tulee kuvauksestani mieleen TiddlyWiki, niin yhtäneisyyksiä kyllä on, mutta ei paljoa. Ideoimani systeemin oli tarkoitus toimia enemmän mainittujen suhteiden kuin linkkien ja tagian pohjalta. Lisäksi käyttöliittymässä suhteiden seuraaminen toi solmut näkyviin oikealle viereen eikä ylös tai alas kuten TiddlyWikissä.)

Mikähän muu olisi vielä mainitsemisen arvoista? Hyviksi tai ainakin mielenkiintoisiksi havaitsemiani sivuja voi nyt vilkuilla. Mitään muuta ei taida tulla nyt mieleen.